DAB-dekning

DAB-dekningskart basert på teoretiske beregninger11. januar 2017 begynte slukking av FM-sendere i Norge. DAB-dekningen i Vindøldalen er desverre i en skyggesone med dårlige mottaksforhold. Med DAB-radio i bil kan man likevel få inn DAB langs store deler av vegen helt inn til parkeringsplassen ved Breiskarbekken. En utvendig DAB-antenne vil derfor hjelpe mye for å få inn DAB-radio på hytta.

Valg av DAB-radio

For valg av hytteradio så bør man vurdere følgende kriterier:

  • Støtte for DAB+ (bare DAB vil ikke virke etter 11. januar 2017)
  • Mulighet for tilkobling av ekstern DAB-antenne (eventuelt skru av FM-antenne og koble til DAB-antenne i stedet).
  • 12 V tilkobling fra batteri til solcelleanlegg på hytta. Frittstående DAB-radioer som bare har interne batterier kan bruke mer strøm enn tilsvarende gammeldagse FM-radioer med interne batterier. Vær obs på at spenning fra batteribank typisk vil variere mellom 10,6-14,8 V avhengig av ladestatus. Radioprodusentene kan derimot være litt vage med å spesifisere hvor stort slingringsmonn som aksepteres på 12 V-forsyningen, men selgerne vil ofte si at det i praksis går bra.  

I Vindøldalen er det flere som har svært god erfaring med Tivoli Audio Model 10+ spesielt siden det er lett å koble til en ekstern antenne på den som vist i denne videoen.

Akkurat denne radioen er ikke i salg lenger i 2019, men på radio.no kan man søke på alle tilgjengelige radioer basert på de samme kriteriene som nevnt over. Nå er det kanskje den til Trius eller Popradio som ser mest interessant ut.

Hvis man bare vil ha en liten batteridrevet frittstående DAB-radio og prøve med den om man får dekning så er det mange modeller fra 200 kr og oppover på prisjakt.no.

Valg av utvendig DAB-antenne

Dipolantenneradio.no er det en del tips om forskjellige typer utvendige DAB-antenner. Test og sammenligning av dipolantenna og rørantenna i Vindøldalen viser at dipolantenna gir betydelig bedre signal og i tillegg er den mye billigere. En slik dipolantenne kan for eksempel kjøpes billig hos Power i Surnadal.

Plassering av utvendig DAB-antenne

DAB-sendere nær VindøldalenDagens DAB-sendere nær Vindøldalen vises i kart ved siden av. Den desidert kraftigste senderen er den på Reinsfjellet, mens de andre som vises i kartet stort sett er mindre sendere for å dekke opp lokale skyggesoner hvor det er fast bosetting. På grunn av refleksjoner i fjellsidene kan det likevel være tilfeldig hvor i nærheten av hytta det vil være best signal. På de fleste radioer kan man se hvor bra DAB-signal man har (signal error, lav verdi betyr bra signal) så da er bare å prøve seg fram til beste plassering.

Erfaringer fra andre hytteeiere

Velforeninga er interessert i å vite om DAB-løsninger (type radio, antenne, etc) til hytteeiere i Vindøldalen som fungerer. Under er det samlet en del poster om dette.