Hytteforeninga arrangerte i 2015 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste bildene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (uskarp.no og www.facebook.com/PhotographerLarsAndreasDybvik). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

1. premie: 1000,- kr   —   Mira Sæther

Badeidyll i Vindøla sommeren 2014. Fotograf: Mira SætherDette bildet falt jeg for ganske raskt. Det inneholder en historie, det forteller noe. Alt slikt er naturlig nok subjektivt – og forskjellig for oss alle. Men dette bildet snakker til meg. Jo mer jeg ser på det, jo mer finner jeg å filosofere over. Er denne jenta glad og lykkelig eller melankolsk? Jeg tipper glad, men bildet gir oss en annen mulighet også. Det styrker mange ganger et bilde at det har tvetydighet. For min del ser jeg et flott sommerminne/barndomsminne. Og jeg gjør meg større tanker etter hvert. Ringene i vannet kan symbolisere at alt vi mennesker foretar oss, har ringvirkninger. Ringvirkninger på naturen, miljøet, medmennesker, samfunn osv. Det denne jenta opplever her er superviktig. Skal man som voksen ha et snev av ønske om å ta vare på naturen, må man være oppriktig glad i den. Det kommer som gjernest av foreldre som gir barna nettopp slike gode og spennende opplevelser. Tenk om drømmen blir å ha ei blanke stille elv ved hytta, ikke bredbånd på hytta!

Rent analytisk kan jeg si at det er en fin komposisjon. Bildet er flerdelt horisontalt og vertikalt uten at noe er midtstilt. Det er bra. Det er akkurat litt mer luft framfor jenta, mot bak. Det bidrar til en rolig stemning. Fargene og kontrasten er blass, noe som kommer av motlyset. Når solen treffer direkte på frontlinsa på kamera vil det gjerne bli slik. Dette vil mange se på som en feil, men her føler jeg det gir til følelsen av en klar og fin soldag. Vi trenger ikke se den blå himmelen, for vi skjønner at den er der. Lyset i håret er fantastisk! Den lyskjeglen som treffer jenta i hodet, kan diskuteres, men jeg lar meg ikke sjenere av den. For de av dere som er religiøse, er den kanskje egnet til assosiasjoner. Jeg tenker det kommer av en refleks i et beskyttelsesglass foran kameraet på en mobiltelefon kanskje?

Forbedringspotensiale: Nei jaggu om jeg vet. Føler ikke at jeg ville endret på noe. Måtte i så fall være den strålen fra himmelen.

2. premie: 500,- kr   —   Daniel Zwick

Flott regnbue ved Langøya, september 2015. Fotograf: Daniel ZwickNydelig landskapsbilde. Det er akkurat slik det skal gjøres. Om man tar bort regnbuen, er det fremdeles et stødig komponert bilde. Det er ikke slik at regnbuen “berger et ellers dårlig bilde”. Det kommer ikke like mye livsfilosofi ut av dette bildet, som av vinnerbildet. Men det er høy gjenkjennelsesfaktor her. Vi er mange som kan relatere dette til egne opplevelser og dermed lettere like bildet. Alt spiller på lag. 180 graders regnbue som faktisk har et ekko av buen sin i bygen over til venstre. Varme og kalde farger. Panoramaformat og et hovedmotiv som ikke er midtstilt. Ganske enkelt bra! Selv om Daniel ikke fikk førsteplassen, er det nok dalens beste fotofaglige fotograf tror jeg. Bildene vitner om et bevisst forhold til lys og plassering av kamera, samt fototeknikk.

Forbedringspotensiale: Hev høylysene i etterbehandling. Det vil frambringe mer smell i farger og komposisjon. En “postkortoppskrift” på godt og vondt, men bildet er vel nettopp et framifrå postkort?

3. premie: 300,- kr   —   Kim Even Fiske

Innerste parkeringa før bommen, retning nord. 5 oktober 2015, kl. 22:00. Fotograf: Kim Even Fiske.Kim hadde også med et annet bilde der selve nordlyset var bedre tegnet, men det her har bedre forgrunn og inneholder mer enn bare fasinasjon over nordlyset. Den blåe mystiske tåka over banken i elva gjør det hele til et mystisk og spennende bilde. Det er litt balanseproblematikk i komposisjonen her med det grønne til høyre alle trærne og det blå til venstre. Det gjør at det ikke sitter i sikringsboksen om man legger «postkort-komposisjon» til grunn. Men, det øker spenningen i usikkerheten i stemningen det blåe etablerer. Så det kommer litt an på hva betrakteren ønsker å oppleve når bildet ses på. Den blåe mystiske tåka gir også en ekstra piff i og med at det er komplementær farge. Det skader sjelden.

Forbedringspotensiale: En litt tryggere og mer stabil komposisjon. Bedre fordeling mellom visuelle tyngdepunkt i bildeflaten. Jeg tror det kan nærme seg ved å kutte bildet fra venstre kant, akkurat så mye at den første bjørkestammen forsvinner.

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Kristine Saksen Ulvund

Konfirmant ved hengebrua, september 2015. Fotograf: Kristine Saksen UlvundNaturromantikk på sitt beste. Jeg tipper det er et konfirmasjonsbilde (?), og da syns jeg jo dette er flere hundre prosent kulere enn ett som kommer fra en tradisjonell fotograf sitt studio. Dette har særpreg og identitet. Fint eksponering og bra med blits. Jeg tror blitsen skyter direkte fra kamera på modellen. Det vil bli finere om man diffuserer lyset litt. Da blir det litt mykere skygger og generelt triveligere atmosfære i slike bilder. Her ser dere bilder av et utall slike hjemmelagede gratis løsninger. Ellers skulle jeg ønske meg at den greina fra furua ikke kom rett ut av hodet hennes. Det kan kanskje løses ved å heve kamera 40 cm slik at de ikke treffer hverandre mot himmelen, men mot bergsiden (og dermed ikke blir så tydelig).

 


I alt kom det inn 30 bilder fra 11 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).