Hytteforeninga arrangerte i 2013 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste bildene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (http://uskarp.no/). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

1. premie: 1000,- kr   —   Daniel Zwick

På vei fra Vindølbu opp til Tindfjellet, 27. april 2013. Fotograf: Daniel Zwick.Dette bildet vinner for at det etter min mening er den mest komplette komposisjonen av deltagende bilder. Trærne i forgrunnen er helt avgjørende for å sette avstanden til fjellene bak. Nettopp dette med en forgrunn er veldig viktig i landskapsbilder. Her ballanseres det godt både horisontalt og vertikalt i bildet. Bra utført.

Forbedringstips: Bildet er litt grått. Det gnistrer ikke av det slik det faktisk gjør i fjellet på slike dager. Dette kan oppnås ved etterbehandling der man øker kontrasten i bildet litt, og kanskje gjør det bittelitt lysere.

2. premie: 500,- kr   —   Bente Aune

En flott pinskveld på Knausen med Snota i bakgrunn(mai 2013). Bente Aune.Dette bildet får andreplassen for at det formidler noe mer enn bare ”jeg stoppet og tok bilde på turen min”. Her er det pakket inn en historie, en kjærlighet til dalen og hytta. Livsglede ganske enkelt. Komposisjonen har svakheter som frarøver bildet førsteplassen, men det var nære!

Forbedringstips: Kutt toppen av bildet. Like under kvistene som stikker inn i øvre venstre hjørne, men vær forsiktig så du ikke tar toppen av furua til høyre. Det burde gå akkurat. Dette rydder opp litt, og om glassene i tillegg hadde vært trukket litt til venstre (ikke så sentrert) ville dette vært vinneren.

3. premie: 300,- kr   —   Jorid Skjølsvold

Hengebrua ved P-bua. Høsten 2012. Fotograf: Jorid Skjølsvold.Også dette er en bra komposisjon. Og det er tydelig at det fototekniske sitter bra hos fotografen. Lang lukker som krever stativ, avdemping av himmelen som krever tanke og kunnskap. Forgrunn er med. Det som hindrer dette i å komme høyere på premiebordet, er et litt kjedelig lys.

Forbedringstips: Motivet er der, og fotografen har funnet en flott komposisjon. Vend tilbake å ta nye bilder med mer spennende lys. Dempingen av himmelen i øvre kant hanker inn litt av det som ellers blir en veldig grå og ensformig flate. Kanskje også en person på brua?

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Tove Mogstad Strand

Måne over Snota. Bilde tu dala. Tove Mogstad Strand.Dette bildet er bra komponert, og har veldig fine fargetoner. Linjene som ligger lag på lag og gjentar seg i horisontene bakover (oppover) i bildet er bra. Det formidler kveldstemning på en bra måte. Månen som kommer trill rund over fjellet.

Forbedringstips: Det er teknisk krevende å fotografere måne. Tas den med kraftig vidvinkel blir den bare en flekk og man tanker ikke mer over det. Men når den tas med telelinse som her, er det finere om månen har tegningene sine i behold. På dette bildet er den nesten som et hull i papiret, helt uten skygger og tredimensjonalitet. For å klare dette må man være veldig nøye med eksponeringen, og like nøye med tidspunktet bildet tas. Eventuelt så kan man ta flere eksponeringer. En som gir månen liv (landskapet blir mørkt), og en som gir lanskapet liv (som denne). Så putter man disse sammen i etterbehandlingen og ”fyller inn” hullet med samme måne som er bedre eksponert.

 


I alt kom det inn 24 bilder fra 14 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).