Velforeninga arrangerte i 2019 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste fotografene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (uskarp.no og www.facebook.com/PhotographerLarsAndreasDybvik). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

 

1. premie: 1000,- kr   —   Trine Storholt

Et ren og fin komposisjon, og tydelig historie. Ut i eventyret! Bildet er på ingen måte spektakulært eller finurlig på noe vis. Det er et og annet teknisk man kan sette fingeren på, men det blir på sett og vis ikke veldig viktig når fortellingen er så sterk. Solen for eksempel. Med bedre optikk og sterkere teknisk kunnskap kunne den ha blitt mer punkt, og mindre kritthvit pannekake

Forbedringspotensiale? Rediger bort den markante refleksen nede ved foten til barnet nærmest i bildet. Vurder sort/hvitt. Jeg testet, og syns bildet ble mer tidløst og bedre i s/h.

 

2. premie: 500,- kr   —   Friederike Zwick

Situasjon og historie trumfer også her det tekniske. Utrykket til han som er i vannet gjør bildet. Han virker å være minst like entusiastisk og stolt som man kan tenke seg det hoppende barnet er. Timing er også helt essensielt her.

Forbedringspotensiale? Dette er en situasjon som lett lar seg gjenskape mer fotografisk gjennomtenkt. Vurder egen plassering i forhold til bakgrunn. Er først barnet i gang med leken, gjentar hun sikkert hoppet et par ganger til for å få et enda bedre bilde. Det er spesielt bakgrunnen jeg tenker på. Barnet som dekkes av hopperens ben for eksempel.

 

3. premie: 300,- kr   —   Kim Even Fiske

Jeg kunne ikke forbigå et klassisk landskapsfoto som setter det vakre i sentrum. Det var flere å ta av og valget falt på dette. Her er det så langt jeg kan bedømme også utført etterbehandling. Kontrasten i et slikt motiv er større enn at en toneskala som vi ser her kommer av seg selv. Bildet er nok også planlagt og timet med solen som akkurat balanserer på horisonten. Fint komponert og fint utført.

Forbedringspotensiale? Lysere himmel. Nå er himmelen mørkere enn speilingen av den i vannet. Noe som ikke er naturlig eller mulig. Det skal normal være omvendt. Jeg oppfatter dette som et bilde der virkeligheten forsøkes gjengitt på en vakker men sannferdig måte. Da må slike detaljer stemme.

 

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Ane Mogstad Strand

Dette kunne jeg ikke slippe helt på grunn av en del geometriske fiffigheter i komposisjonen. Det er to appelsiner, to termoser, to ben, to «trær», to lyse fjelltopper. Pølsepinnen gjentar to stk venstresider av fjellene. Pinnen under appelsinene gjentar den motsatte fjellsiden parallelt rett ovenfor der den ligger i bildet. Bildet inneholder et skjult ekkokammer av elementer.
 


I alt kom det inn 32 bilder fra 15 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).