Velforeninga arrangerte i 2017 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste fotografene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (uskarp.no og www.facebook.com/PhotographerLarsAndreasDybvik). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

 

1. premie: 1000,- kr   —   Amelie Wigum

Om jeg skulle oppsummere godt gammeldags norsk friluftsliv, ville det blitt som dette bildet. Nordmenn sies å være det eneste folkeslaget som får god samvittighet av å gå på tur. I tillegg har bildet fine linjer. Spesielt den delikate buen som snøen lager tvers gjennom hele motivet. En bølge av lykke! Om vi ser ekstra nøye etter, danner friluftsentusiasten sine armer en bue som gjentas i enden av dalen bak.

Forbedringspotensial? Tanken slår meg at det ville vært spennende å se hvordan det hele ble om forografen senket standpunktet (på huk). Da kunne kanskje modellen jublet helt opp i himmelen.

 

2. premie: 500,- kr   —   Leif Øyås

Et fint landskapsbilde som viser geologien på en kjempefin måte. Jeg husker U-daler og V-daler fra skolen. Perspektivet er flott, med forgrunn som ivaretar dybden. Bonus for å ikke midtstille motivet, men la det være litt ”of center” som bidrar til dynamikk.

Forbedringspotensial? Kanskje ikke akkurat på dette bildet, men jobbe videre med samme motiv. Lete og finne ennå kulere forgrunn og være der til andre tider på døgnet når det er finere lys. Det er gjerne slik at det beste turværet ikke alltid er det beste fotolyset.

 

3. premie: 300,- kr   —   Janicke Syltern

Flott turbilde, og igjen er det linjene som gjør magien. Buen hunden lager faller sammen med fjellet bak skiløperen, og følger dets topp og ned i enden på bildet. Der møter den skiløperen sin linje, som følger horisonten foran fjellet. Alt samler seg fram i tid helt til høyre i bildet. Dermed er det en fortelling og en framdrift vi kan forestille oss her. Fin dybde også.

Forbedringspotensial? Kanskje kutte litt i venstre side av bildet? Ta ca halvparten mellom bildekanten og hunden så blir vi kvitt noen fjell der i horisonten som ikke bidrar til annet enn litt distraksjon. Da tror jeg linjene og historien blir ennå tydeligere.

 

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Sunniva Wigum

Rent estetisk blir dette for lite gjennomtenkt. Men historien og som familiedokumentasjon er det innertier. Støvelen som ramler av, de tykke ullvottene og lua på snei. Turglede! Legg også merke til knærne, de har vært en tur i bakken, kanskje for å undersøke noe som måtte sjekkes nærmere?

Forbedringspotensial? Ikke enkelt å si noe her, for om slike bilder skal bli bedre må det gjerne mye trening til. Og gjerne en dose talent også. Her er det ikke mulig å arrangere, så alt fotografen har å rutte med er sin egen innsats. Valg av standpunkt må avgjøres på sekunder, og er det aller viktigste verktøyet tilgjengelig. Å beherske slikt er ikke noe man bare skrur på. Det må gjerne år med trening til.

 


I alt kom det inn 43 bilder fra 27 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).