Velforeninga arrangerte i 2021 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste fotografene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (uskarp.no og www.facebook.com/PhotographerLarsAndreasDybvik). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

 

1. premie: 1000,- kr   —  Rannveig Skansen

Flott bilde med mye humor. Magien ligger i direkte kontakt med de som er fotografert. Det er ingen tvil om at de gjør seg til for fotografen, og det helt fint. Dermed poserer de for oss, som betraktere, og humøret smitter! Jeg er usikker på om jeg skal kalle hovedformen som bærer komposisjonen for en stjerne eller blekksprut. At alt som kan peke utover, peker utover, i hver sin retning, forsterker både humoren og komposisjonen. Symmetrien er også viktig her. Til sist er det hele stedsbestemt gjennom fjellet bak. Da er bildet også personlig og en del av sommerhistorien.

Forbedringspotensiale: Neimen om jeg vet. Man kunne brukt et lavere standpunkt. Men så vil det i sin tur gå ut over gjennomsiktigheten i vannet foran, som da ville blitt en speiling. Kan hende litt av stemningen forsvinner om budskapet om krystallklart vann forsvinner. En annen tanke er om det lille overlappende av armer og bein kanskje kunne vært unngått og dermed fått skviset litt mer ut av stjernefiguren.

 

2. premie: 500,- kr   — Monica Settemsdal

Her ser vi en veldig fin komposisjon. Et landskapsbilde med super dybde og naturromantisk lys. Etter rene Kittelsen-oppskrift står hundene pent plassert forran og litt til venstre. De skuer begge i samme retning, den veien som blir inn i bildet. Inn i paradiset. Den veien i bildeflaten det er mest plass. De har samme fargepalett som berget de står på. Tegningene nærmest oss med den lyse stripen lager et fiffig ekko av fossen med sin horisontale linje.

Forbedringspotensiale: Jeg vet ikke hva som skjuler seg til høyre for utsnittet, men det kunne vært interessant å se hvordan det ender opp om man vrir kamera litt til høyre. Det vil plassere hundene litt lenger til venstre og kanskje øke «suget» innover i bildet.

 

3. premie: 300,- kr   —  Toril Bøe Fiske

Det er liten tvil om at dette er et arrangert bilde. Noe som fungerer flott når det gjøres med eleganse som her. Jeg tenker tilbake på vår alles John Østeng Hov når jeg ser dette. Han lagde flere slike oppsett, eller tablåer, som nok fremdeles henger på utallige hyttevegger rundt om i landet. Med all «feelgood» dette bildet har, kan sikker også det ende på en vegg og gjennom den gamle bærplukkeren trekke linjer fra før til nå hos eieren.

Forbedringspotensiale: Den bakre (eller øverste i bildeflatten) delen av bærplukkeren kunne godt kommet fram bedre mot lyngen bak. En dusk eller to med reinlav bak ville ordnet det.

 

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —  Kim Even Rugland

Et fantastisk lys og en nydelig stemningsrapport. Skikkelig sug i perspektivet gjennom den fine bølgen i vannet nærmest oss. Det som velter lasset og hindrer dette i å klatre på pallen er behandlingen av himmel og alle trærne som stikker opp i den. Himmelen er betydelig dempet, noe som er bra i seg selv. Det skaper stemning og lukker bildet i toppen. Det er bare så synd at alle trærne har fått samme behandling. Om man følger horisontlinjen ser man at alt som stikker over den blir brått sort, mens det som er under har farger og tekstur. Dette er ikke enkelt å gjøre, men når det blir så tydelig at det er utført lettvint velger jeg å trekke litt for nedslaget om jeg kan si det slik.
 


I alt kom det inn 18 bilder fra 9 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).