Hytteforeninga arrangerte i 2014 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste bildene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (http://uskarp.no/). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

1. premie: 1000,- kr   —   Daniel Zwick

Utsikt mot Snota på vei opp til Vassdalsfjellet, 27. juni 2014. Fotograf: Daniel ZwickBildet stakk seg ut ved første gjennomgang. Og jeg glemte det ikke siden. Her gjør fotografen noe som jeg personlig liker veldig godt. Nemlig skaper et bilde som er bra i seg selv. Et landskap med dybde og høydefølelse. Og så settes prikken over i´en med denne skyggen i fjellsiden. Ofte lempes kravene til bildets helhet om man finner en fiffig detalj slik som her. Man glemmer helheten i bildet og blir for opptatt av detaljen. Denne fella går ikke Daniel i, og gir oss dermed et flott fjellbilde med ”punchline”, symbolikk og storhetsfølelse. Bra! Har du like god fantasi som meg, så ser du en profil i knausen som skyggen er i, med en ”Roald Amundsen aktig” nese like ut for skyggen omtrent. Siden bildet er fra Trollheimen, så dette må vel være selve Trollet som ble til stein i sola?

Forbedringspotensiale: Ikke mye å endre på her. Jeg ville kanskje vurdert en liten oppjustering av lokalkontrast og fargemetning. Lokalkontrast er kontrast mellom nærliggende toner – i motsetning til vanlig kontrast som strekker hele toneskalaen. I for eksempel Lightroom bildebehandlingsprogram så heter dette ”clarity”.

2. premie: 500,- kr   —   Toril Moe

"LitjOle" sitt på komoden inne på gammelsoverommet og titter på arbeidskara som bygger nytt uthus på Kudala! Sommeren 2013. Fotograf: Toril MoeEt bilde som inneholder drømmer og tanker. Det kan være ”kjeeeedelig uten dekning på mobilen”, eller ”jeg skal bli bedre enn Petter Nordtug på ski, kommer det ikke snø snart”, eller kanskje ”hun i klassen min er så søt, hvordan skal jeg tørre å si noe til henne”. Et bilde som inneholder hele framtiden! Tonekalaen i dette bildet er svært begrenset, med overeksponerte høylys. Fargestikket er rødgult. Jeg tipper det er en filter-app på en mobiltelefon som har laget dette. Begge deler fungerer etter min mening bra på dette motivet, selv om alt dette etter regelboken betraktes som feil. Her understreker det drømmen på en fin måte.

Forbedringspotensiale: Dette bildet skal være litt rufsete teknisk – det kler motivet og historien. Personlig er jeg ikke så glad i slike rammer som det er puttet på her, så jeg ville valgt å ha bildet uten den. Ellers perfekt uperfekt på et vis.

3. premie: 300,- kr   —   Friederike Zwick

Solnedgang på Langøyfjellet 7. juni 2014. Fotograf: Friederike ZwickEt teknisk veldig krevende motiv, som ikke er enkelt å ta. Her er det energien og lekenheten i bildet som fanger meg. Det vitner om turglede! Livsglede! Det kan vi ikke få nok av. Den fantastiske posituren med beina i alle himmelretninger. Vi aner noen reflekser mot det mørke under solen, noe som gjerne er uønsket i et fotografi. Men ikke i dette bildet. Her bidrar det til å understreke kveldssolens siste stråler (med mindre det finnes noen som er så spreke ved soloppgang). Vi får også et vagt glimt av noen myrull der under sola, som er med på å plassere bildet i den norske fjellheimen.

Forbedringspotesiale: Helt til høyre i bildet skimter vi avslutningen på den steinen som det ”turnes” på. Dette bryter litt uheldig med silhuetten som hele bakken i bildet lager. Jeg testet på min egen Mac ved å kutte bort akkurat så mye på høyre side av bildet at dette forsvant. Jeg syns det hevet bildet ennå et hakk, og gjorde komposisjonen sterkere.

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Tove Mogstad Strand

Der kom det jammen ei på ski. 26. april 2014. Fotograf: Tove Mogstad StrandEn klisje, nesten som tatt rett ut av Norge Rundt! Men gjennomført med humor og selvironi. Fine komplimentære farger og tydelig vårstemining i fjellet. Vind i stakken og livet er nedoverbakke. Herlig!

Forbedringspotensiale: Bildet kunne raskt ha krøpet opp å pallen om komposisjonen hadde vært litt bedre. Punkt en er å få en rett horisont (at verden er i vater). Alle furuene i bildet heller mot venstre, noe jeg ennå har til gode å oppleve i Trollheimen. Og så føles det litt trangt. Jeg vil se mer av bakken under skiløperen, og litt mer himmel over fjellene. Mellomgrunnen i bildet (der snøen har tinet og det er barflekker) blir litt for stor og dominerende. Enten kunne fotografen ha forsøkt med et litt lavere standpunkt, eller litt mer vidvinkel (eller kanskje begge deler). Jeg antar bildet er arrangert, og da kan det jo gjøre på nytt? Lek videre med ideen og lag flere komposisjoner og situasjoner.

 


I alt kom det inn 45 bilder fra 20 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).