Velforeninga arrangerte i 2016 en fotokonkurranse med bilder tatt i Vindøldalen hvor de 4 beste fotografene ble premiert. Formann i juryen som vurderte alle bildene var naturfotograf Lars Andreas Dybvik (uskarp.no og www.facebook.com/PhotographerLarsAndreasDybvik). De 4 vinnerbildene med tilhørende begrunnelser ble:

1. premie: 1000,- kr   —   Vigdis Rodal

Nydelig novemberdag i Vindøldalen 2016. Fotograf: Vigdis Rodal

Dette bildet skilte seg positivt ut umiddelbart, og var allerede ved første gjennomgang en klar vinner. Det tekniske er løst veldig fint her med motlyset og måten sola er gjemt bak hodet på ene ungen. Dette er et godt tips til alle. Sola rett i bildet gir gjerne en diger flekk som blir alt for lys. Ved å plassere sola bak noe, unngår vi dette elegant. Vi skjønner likevel at den er der, og gjenskaper selve solflekken i vår egen fantasi. Jeg bruker denne teknikken ofte selv. Videre er lyset brukt fint på flere måter her. Ungen til venstre i bildet tegner fint fra bakgrunnen siden sola lager en ”gullkant” rundt figuren. Og røyken fra bålet kommer fram nettopp på grunn av motlyset. Til sist – en takk til fotografen som ikke falt for fristelsen å plassere motivet midt i bildet, samt be de smile til kamera.

Tips til forbedring: Tja.. ikke lett å finne. Kan alltids pirke, og da blir det horisontlinja på fjellet som treffer ungen til høyre rett i øyet. Kunne kanskje truffet i lua istedenfor huden (en gammel regel portrettfotografer bruker, er å ikke ”kutte i hud” i bildene).

2. premie: 500,- kr   —   Helen Nergård Tørset

Vassdalsvatnet #2. Fotograf: Helen Nergård TørsetFint bilde både teknisk og kompositorisk, selv om det ikke er direkte banebrytende. En god hverdagsskildring fra den norske fjellheimen slik vi kjenner den. Legg merke til hvor fint diagonalene i fjellsidene gjentas i speilingen og danner en diger X som hovedelement i komposisjonen.

Tips til forbedring: Kunne kanskje vært litt lysere, spesielt nedre mellomtone (fagterminologi for de nest mørkeste delene – her mye av det grønne).

3. premie: 300,- kr   —   Kim Even Fiske

Herifra til Stjernene! Pebua 1. januar 2016. Fotograf: Kim Even FiskeEt arrangert bilde vil jeg tro. Dermed planlagt og gjennomtenkt. Det er hvert fall brukt stativ, og personen på brua har nok blitt instruert til å stå akkurat der. Det fungerer fint, og spiller på det filosofiske aspektet rundt vår lille klode i det store stjernehav. Bilde kunne, gjennom bedre teknisk utførelse, havnet helt opp som vinner. Eksponeringstiden er uheldig. Den er akkurat så lang at stjernene begynner å trekke ut i korte striper (pga jordrotasjonen). Disse er imidlertid så korte at de bare får alle stjernene til å virke uskarpe. Om man jobber litt med slike motiver, vil man bli overasket over hvor kort tid man har på seg før jorda har snurret langt nok til at punktfølelsen i stjernene forsvinner slik vi ser her. 30 sekunder kan være nok, litt avhengig av brennvidde.

Tips til forbedring: Kortere eksponering for å få skarpe punkter av stjernene.

Trøstepremie: Fotoboken “Ta bedre bilder på tur”   —   Mira Sæther

Et spennende møte mellom sauemor og hytteboer på Hardrabben, august 2016. Fotograf: Mira SætherEn fin skildring av barnlige opplevelser i naturen. Kunne ønsket meg å se mer glede i kroppsspråket til barnet, men sauens tydelige nysgjerrighet gjør at bildet overlever og får en god historie.

 


I alt kom det inn 41 bilder fra 21 forskjellige fotografer. Alle innsendte bilder er vist under i den rekkefølgen de kom inn (siste bidrag er øverst).